Funkcionalni trening

KADUNC URŠKA
Flexi-BAR® inštruktor (mentor Andy Sasse – Nemčija)
XCO® inštruktor (mentor Andy Sasse – Nemčija)
Inštruktor funkcionalne vadbe

Kaj je funkcionalni trening?

Funkcionalna vadba je dinamična vadba, ki vsakič znova predstavlja nov gibalni izziv. Med vadbo bomo določena gibanja pospešili, upočasnili, spremenili smer, se spet ustavili, se borili s silo gravitacije, silo trenja in z lastno težo.

Z eno samo vajo vključimo več mišičnih skupin hkrati, kjer se med seboj posledično povežejo tudi sklepi. Na vadbi se izogibamo vajam, ki izolirajo posamezno mišico in dajemo prednost vajam, ki zahtevajo še dodatno stabilizacijo trupa. Vzpostaviti je treba osnovno moč, mišično vzdržljivost in kardiorespiratorno sposobnost. Na vadbi bomo uporabljali le težo lastnega telesa, spreminjali bomo čas trajanja intenzivnosti ali pa bomo postopno povečevali število ponovitev.

Vadba se tako počasi stopnjuje (glede na skupino) in se združuje v bolj kompleksno vajo, ki poskrbi za t.i. »MUSKFIBER« v naslednjih dneh.

Na začetku vam bo vadba vzela nekaj energije, od vas zahtevala določeno zbranost in moč, vendar se boste po njej počutili veliko bolje.

Vadba je zabavna in naravna in poteka ob prijetni glasbi.

Za koga je primerna vadba?

Funkcionalna vadba in predvsem rekviziti, ki jih uporabljamo med samo vadbo so nadvse prijazni do začetnikov in hkrati predstavljajo odlično kombinacijo in dopolnilni trening vrhunskim športnikom. Odsvetuje se vsem z akutnimi in kroničnimi poškodbami, nosečnicam, ljudem z visokim krvnim tlakom… Namenjena je vadečim, ki želijo na vadbi porabiti več kalorij in bolj kompleksno in hitreje oblikovati telo ter hkrati izboljšati vzdržljivost.

Prednosti funkcionalne vadbe:

● V vajo je vključenih več mišičnih skupin
● NON-STOP krepitev trupa
● Izoblikovanje telesa
● Dinamično gibanje
● Stopnjevanje težavnost
● Stopnjevanje intenzivnosti
● Vadba je zabavna
● Boljše počutje

Kaj potrebujemo za vadbo?

● Udobna oblačila
● Čisto športno obutev