Gimnastika 1.r – 4.r – 23G

HELENA PREDALIČ
E-MAIL: helena.predalic@guest.arnes.si

ŠPORTNA GIMNASTIKA

Zgodovina gimnastike sega v čas antične Grčije. Že takrat so ljudje kazali potrebo po gibanju, z vajami, ki so jih izvajali, pa so želeli utrditi svoje telo.

Želja po gibanju ostaja še danes. Predvsem so naši najmlajši tisti ki potrebujejo veliko gibanja. Najprimernejši čas za razvoj različnih motoričnih spretnosti je v zgodnjem otroštvu. To je čas, ko je otroško telo ustvarjeno za pridobivanje različnih gibalnih izkušenj, učenje in usvajanje gibalnih spretnosti, obvladovanje lastnega telesa…Gimnastika ponuja pester izbor tovrstnih gibanj in z učenjem le teh krepimo moč, gibljivost, koordinacijo, eksplozivnost, preciznost, ravnotežje in tudi hitrost.

VADBA – KAKO POTEKA?

Vadbo vedno pričnemo z ogrevalnim delom ( lovljenja, tek ..), sledijo različne gimnastične vaje ter  vaje za moč. Nato nadaljujemo z učenjem, ponavljanjem in utrjevanjem gimnastičnih prvin ( preval naprej, preval nazaj, stoja, premet v stran,..). Vadbo popestrimo z različnimi vajami na nizki gredi, s preskokom koze in s skoki na mali prožni ponjavi.

KOMU JE NAMENJENA VADBA?

Vadba je namenjena otrokom od 1. – 4. razreda OŠ. Primerna je predvsem za začetnike, dobrodošli pa so tudi vsi tisti, ki imajo že nekaj predhodnega znanja.

Ker je skupina starostno raznolika, sposobnosti otrok pa so različne, je opaziti veliko medsebojnega sodelovanja, pomoči, solidarnosti in skrbi za mlajše.

KAJ POTREBUJEM?

• kratko majico (oprijeto), kratke pajkice ali hlače, lahko tudi gimnastični dres,
  • elastiko za lase (po potrebi),
  • plastenko z vodo,
  • otroci so bosi ( po potrebi copate, ki ne drsijo).