Gimnastika 6.r – 9 r – 2BG,2B1

Lučka Mrzelj
mail: lucka.mrzelj@gmail.com

ŠPORTNA GIMNASTIKA

Gimnastika je sistem izbranih vaj in metodičnih postopkov, katerih cilj je skladen telesni razvoj človeka in njegovih psihofizičnih sposobnosti. Športna gimnastika vpliva na posameznikov razvoj moči, koordinacije, ravnotežja, hitrosti in gibljivosti. Poleg pomembnega vpliva na gibalni razvoj zahteva od posameznika veliko mero samodiscipline in vztrajnosti.

Že prvo triletje osnovne šole je čas, da začnemo s sistematično gimnastično vadbo. Otroško telo je v tem času kot ustvarjeno za pridobivanje raznolikih gibalnih izkušenj in usvajanje gibalnih spretnosti, kjer je v ospredju obvladovanje lastnega telesa v najrazličnejših položajih in gibanjih, ki jih ponuja gimnastični program (gibanje v vseh smereh: naprej, nazaj, gor, dol, levo, desno ter vrtenje telesa okoli vseh osi). Ta je že zaradi števila in različnosti gimnastičnih orodij in pripomočkov, ki jih mora otrok preizkusiti, premagati, uporabiti, pester in širok. V tem obdobju je otroku gimnastična vadba v veselje in izziv. Zaradi primerne razvitosti organizma in dojemljivosti živčnega sistema izjemno hitro usvaja nove in raznolike gibalne vzorce.

VADBA ŠPORTNE GIMNASTIKE

Program je zasnovan na postopnem in prijaznem telesnem in gibalnem razvoju. Otroci usvajajo osnovne in kompleksnejše gimnastične elemente.

Vadbo začnemo z ogrevalnim delom. Sledi izvajanje vaj za krepitev telesa. Nato otroke razdelimo v manjše skupine in izvajamo osnovne ter kompleksnejše tehnične elemente gimnastike na orodjih (krogi, ženska bradlja, gred, parter, preskok) in tudi na mali prožni ponjavi. Trening zaključimo z raztegom.

Pri starejših otrocih je poudarek na akrobatiki, tj. skokom z male prožne ponjave in na »air tracku«, ki so zelo atraktivni, hkrati pa se jih vadeči lahko naučijo v relativno kratkem času. S takšno vadbo otroci razvijejo pravilno telesno držo. Ob izvajanju številnih akrobatskih in orodnih elementov, ki otrokom predstavljajo pravo zabavo in veliko potrditev ob osvojitve le teh, pa privzgajajo še določeno mero samodiscipline, poguma, odločnosti, motivacije in odgovornosti.

KOMU JE VADBA NAMENJENA?

Vadba je namenjena deklicam in dečkom 6.—9. razreda OŠ. Primerna je tako za začetnike, kot tudi za tiste, ki so se že ukvarjali s športno gimnastiko.

KAJ POTREBUJEM NA VADBI?

• Gimnastični dres ali hlače ter oprijeto kratko majico,
• plastenko/steklenico z vodo,
• elastiko za lase po potrebi,
• otroci so bosi (po potrebi imajo copate z nedrsečim podplatom).