Zdrava hrbtenica

Pilates Flow inštruktor
TEL: 041 469 164

ZDRAVA HRBTENICA

Bolečine v hrbtu spremljajo človeka najverjetneje od začetka njegovega razvoja vse do danes. Bolečine v hrbtenici so cena človeške evolucije- prehod iz četveronožne hoje v pokončno držo je pomenil breme za hrbtenico. Sodobni način življenja je glavni vzrok, da ja naša hrbtenica nenehno obremenjena, se napreza in trpi. Različni dejavniki so vzrok za bolečine v ledvenem, prsnem ali vratnem delu hrbta. Ortopedi menijo, da je preko 90 % bolečinam v križu vzrok v spremembah na medvretenčnih ploščicah in njenih posledicah. Vsakodnevno sedenje z leti povzroči vse ohlapnejše hrbtne mišice. Bolečine so posledica nezdravega načina življenja z veliko sedenja v službi, v prostem času za računalnikom, v avtu, nosečnost in porod, šport … Če k temu prištejemo še pomanjkanje telesne aktivnosti, so težave s hrbtenico kmalu del našega vsakdana.

Vaje za zdravo hrbtenico so pripravljene kot del preventivnega programa, lahko pa pomagajo omiliti ali popolnoma odpraviti že nastale težave, vendar je potrebna pri oboleli hrbtenici posebna previdnost in pazljivost (posvet pri zdravniku).

Z vadbo se boste :

• naučili vzravnane in pravilne drže,
  • okrepili hrbtne in trebušne mišice, ki prav tako vplivajo na telesno držo,
  • razgibali sklepe hrbtenice in okončin,
  • naučili pravilnega dihanja,
  • pravilnega dviganja in spuščanja bremen,
  • aktivnega stanja in sedenja,
  • pravilne hoje in masaže stopal,
  • se raztegnili …

Vaje se izvajajo počasi, brez hitrih in nepredvidljivih gibov. Pri vadbi uporabljamo različne rekvizite kot so palice, Pilates elastični trakovi, Pilates male žoge, velike žoge, masažne žogice in kasneje tudi lahke uteži. Zelo pomembno pri sami vadbi je tudi dihanje, ki se ga tekom vadbe tudi naučimo. Vaje bodo okrepile vaše hrbtne in trebušne mišice.

Če so bolečine v križu tudi vzrok degeneracij diska, je potrebno poiskati pomoč pri zdravniku!

Komu je vadba namenjena?

Vsem, ki želijo izboljšati kakovost življenja,
ki želijo narediti nekaj zase in za svojo hrbtenico,
ki želijo omiliti bolečino, jo obvladati in zaščititi telo pred poškodbo tkiv,
se naučiti pravilne drže, tehnik dviganja in spuščanja bremena,
povečati gibljivost sklepov,
skratka uživati v svojem telesu!

Starost neomejena (od najstnikov do starejših)!

Na vadbi smo bosi ali v bombažnih nogavicah, ki ne drsijo, udobna in ne preširoka oblačila, armafleks blazino, brisačo (lahko še dodatno dve za podlaganje vratu in ledvenega dela).

ČUVAJTE HRBTENICO – IMATE SAMO ENO!